preskoči na sadržaj
Povijest OŠ Matka Laginje

O ŠKOLI

     Četrdesetdvije je godine vrlo kratko razdoblje ljudske povijesti. Međutim, četrdesetdvije godine u životu svakog pojedinca je polovica životnog vijeka i predstavlja ogromno bogatstvo. Kada govorimo o četrdesetdvije godine odgojno - obrazovnog rada u ovoj školskoj zgradi, govorimo o ljudima i njihovim djelima, a ne zidovima škole.Želimo se prisjetiti svih onih marljivih, predanih djelatnika koji su zarađujući za kruh svoj svagdašnji, u ovaj posao ugradili svoju predanost pozivu i ljubav prema mladima. Prisjećamo se i naših učenika koji su proteklih godina svojim smijehom i veseljem ispunjavali ove prostore i davali smisao postojanju ove ustanove.


     Najstariji korijeni ove Škole sežu u 1925.godinu, kada je donesena odluka o izgradnji nove škole. Tada je Zagreb bio daleko manji i nova škola trebala je niknuti u predgrađu Zavrtnice (prostor današnje Gradske plinare). Iako je službeni naziv škole bio „Zavrtnica“ većina tadašnjih stanovnika nazivala ju je „Škola na Sajmištu“ jer se na tim prostorima trgovalo raznim proizvodima.
Do škole se dolazilo novoizgrađenom zemljanom cestom pa su se roditelji i učitelji žalili na nesnosnu prašinu i blato. U to vrijeme u gradu Zagrebu je bilo svega dvanaest škola.
Godine 1933. škola dobiva naziv „Narodna osnovna škola Tomislava Ivkanca u Zagrebu“.


     U drugom svjetskom ratu zgrada škole je korištena za vojne potrebe, a učenici su podijeljeni i smješteni u susjedne škole.
Nakon završetka rata škola obnavlja svoj rad, a učenici se polako vraćaju u stare školske klupe. Grad Zagreb postaje sve veći, broj stanovnika (naročito djece) vrlo brzo raste.


     1955.godine škola mijenja ime u „Narodna osmogodišnja škola Anka Butorac“, a nastava se odvija u vrlo skučenim uvjetima.
Nakon nekoliko godina polovica djelatnika i učenika prelazi u novosagrađenu Osnovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića“ u Bogišićevoj ulici.
 

     I konačno, u jesen 1967.godine dovršena je školska zgrada u Laginjinoj ulici.
U nju useljavaju učenici i djelatnici dviju škola: Osnovne škole „Anka Butorac“ i Osnovne škole „Križanićeva“. U narednim godinama, broj učenika pada pa je 1977.godine donesena odluka o spajanju dviju škola u jednu, nazvanu Osnovna škola „Narodni heroj Anka Butorac“.
 

     Ponovnom uspostavom samostalne hrvatske države, promijenjen je naziv škole u Osnovna škola Matka Laginje, koji i danas nosi.
                                                                                                                 

                                                                       Ravnatelj:

                                                             Božidar Bilafer, prof.
 
TražilicaKalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisno
 • Portal za škole
 • MZO
 • Agencija za odgoj i ...
 • CAdmin
 • NCVVO
 • Zbornica

Casopisi
 • BUG
 • Drvo znanja
 • Meridijani


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju